Profesia contabilă de la conformitate la consultanță
Digitalizarea transformă serviciile profesionale iar impactul acesteia poate fi văzut în profiturile care scad și în clienții care au început să internalizeze contabilitatea, pentru că un program informatic poate acum să preia mare parte din atribuții și cu un cost mult mai redus.
Elena Paraschiv-Pop – Partener, Operandi
De-a lungul istoriei, profesia contabila a reprezentat o varietate de actiuni care incep cu introducerea si procesarea datelor, de la placutele de argila umeda (Sumerieni), papirus (Egipteni), monede (Greci) pana la introducerea unor sisteme mai complexe odata cu dezvoltarea economică precum sistemul numeric roman și mai apoi arab.
De fapt, gratie descoperirilor arheologice incepute in 1830, sa dovedit ca acestea contabili din Sumer si Babilon sunt responsabile pentru dezvoltarea matematicii. Odata cu dezvoltarea agriculturii acum 10-12 000 ani, umanitatea a inceput sa defineasca conceptul proprietatii, asa ca 5 000 de ani mai tarziu au aparut contabilii care trebuiau sa calculeze (in special fara bani) veniturile dintre lucratorii pamanturilor si proprietari. Mai apoi, odata cu aparitia oraselor (perioada regatelor orase), era nevoie de estimare sau bugetarea necesarului de dezvoltare urbanistica (ex: construirea numarului de oameni si materiale pentru readucerea drumurilor etc). Toate acestea erau calculate de contabili / matematicieni.
In ziua de azi, specialistii in introducerea datelor nu trebuie neaparat sa inteleaga contabilitatea in detaliu ca sa isi poata indeplini atributiile. Procesarea și interpretarea datelor sunt în atribuție contabililor seniori.
Exista un trend in aproape toate domeniile de activitate, unde se vede cum tehnologia preia multe functii administrative, determinandu-i pe cei care se ocupa cu introducerea datelor sa devina mai analitici.
Câștigătorul ia totul!
Traducerea acestei expresii in limbaj contabil ar arata cam asa: Contabilii cu super cunostinte profesionale, care cunosc procese, legislatie fiscala, standarde contabile, teorie financiara, piete financiare, institutii bancare, operatiuni si orice alt domeniu pe care il pot transforma in valoare adaugata. fi singurii contabili cu cariere pe termen lung.
Contabilii evoluează și adaugă noi solutii in portofoliul de servicii
Viitorul societății contabile depinde de abilitatea acestora de a se transforma. Intotdeauna acestea au cautat sa fie mai eficient prin standardizarea proceselor astfel incat sa poata aloca noi atributii aceleiasi persoane. Prin imbunatatiri periodice, ele au reusit sa puna in functiune un mecanism standardizat si foarte eficient. Exista chiar persoane in cadrul acestor organizatii care promoveaza principiile Lean Six Sigma – foarte potrivite daca ai o functie de confomitate.
Si totusi de aici vine problema… Daca munca pe care o presteaza poate fi standardizata sau transformata intr-un proces este foarte posibil sa ramai fara un loc de munca pe termen lung. Doar nu te gandesti ca vei putea fi mai bun decat inteligenta artificiala in standardizare?… Eo nebunie…! Rezultatul este scaderea profitabilităților și loialităților clientilor.
Digitalizarea o amenintare dar și o oportunitate la adresa serviciilor profesionale
Digitalizarea este o amenintare pentru ca provoaca modul de lucru de pana acum si este si o oportunitate pentru a deschide noi orizonturi pentru profesionisti care vor fi capabili sa isi valorifice cunostintele pentru a oferi noi servicii clientilor. Conceptul este simplu: o astfel de firma sunt trei active principale: echipa, portofoliul de clienti si reputatia de consultant de incredere.
O zona de consultanta usor de adoptat ar putea fi managementul riscului de creditare cu ajutorul caruia consultant ajuta clientul sa implementeze un proces corect de analiza si monitorizare a clientilor acestuia din urma, in viziunea minimizarii riscului de neplata. Si cat timp iti ajungi clientul sa-si imbunatateasca cash-flow-ul, cu siguranta ii va fi foarte dificil sa schimbe contabilul.
Cum implementez noi servicii in portofoliu? Care sunt beneficiile imediate?
OPERANDI Business Information sustine dezvoltarea societatii contabile prin selectarea celor mai bune solutii din piata prin furnizarea unei platforme digitale cu brandul propriu (white labelling), training periodic, organizare de evenimente cu clientii si servicii de tip back-office.
Conceptul OPERANDI este bazat pe experienta lui Karim Kheirat din perioada in care a lucrat pentru JP Morgan si banca elvetiana UBS. Bancile au inteles foarte devreme riscul digitalizarii asa ca au dezvoltat platforme cu solutii complementare care sunt vandute de angajatii acestora sau prin consultanti independenti – de obicei fomati angajati ai bancilor. Ideea era simpla… o echipa era responsabila cu selectarea solutiilor in functie de calitatea acestora si mai apoi urma sa instruiasca distribuitorii. Tehnologia era folosita pentru scaderea costurilor si imbunatatirea transparentei.
Astazi, majoritatea bancilor din vestul Europei si din SUA utilizeaza un proces de consultanta in detrimentul unuia de vanzari si furnizeaza clientii solutii nelimitate precum telefon, electricitate… si in curand salarizare. Poate si din acest motiv companiile de telecomunicatii furnizeaza si conturi bancare.
„Proiectul Operandi a inceput in 2016 din dorinta de a ajuta firmele de consultanta (contabilitate, audit, taxe, avocati etc) sa preintampine efectele digitalizarii si sa isi consolideze pozitia in piata. Cladim parteneriate de afaceri care pun accent pe integritate, loialitate și transparență. In acest timp am testa multe solutii de la majoritatea furnizorilor si ne-am intalnit cu principalele firme de consultanta din Romania. Astazi nu putem mandri cu un portofoliu stabil de furnizori si firma de consultanta cu renume atat local cat si international, care promoveaza procesele Operandi. Din 2018 cand m-am alaturat proiectului, sunt responsabile de implementarea strategiei pe piața romanească iar pentru anul 2019, urmarim dublarea numărului de consultanți și dezvoltarea de noi servicii care pot fi promovate de acestia. ” a declarat Elena Paraschiv – Pop – Partener – Operandi